Forberedelse af hjemmet under graviditeten: Skab et babyvenligt hjem

Graviditet er en spændende tid, fyldt med forventning og forberedelse. En af de vigtigste forberedelser er at gøre hjemmet klar til det lille nye familiemedlems ankomst. Fra boligindretning og sikkerhedstiltag, til desinficering, køleskabsorganisering og strategisk tøjvask, vil vi her komme med nogle tips til at skabe et babyvenligt hjem mens du er gravid.

Vores råd inkluderer:

  • Sikkerhed først
  • Organisering af babyudstyr
  • Funktionel indretning
  • Desinficering
  • Skab og køleskabsorganisering
  • Strategisk tøjvask
  • Beregn din termin

Sikkerhed først

Når du venter en baby, bliver sikkerheden i hjemmet pludselig en topprioritet. Overvej at installere sikkerhedsgitre ved trapper, sikre møbler til væggen for at forhindre dem i at vælte, og dække skarpe hjørner og kanter med beskyttelsesmateriale. Sørg også for at gemme skarpe genstande, medicin og kemikalieholdige ting som rengøringsmidler uden for rækkevidde. Det kan være i de øverste skabe eller bag en børnelås.

Organisering af babyudstyr

Med en baby kommer en masse udstyr. Fra bleer og tøj til legetøj og møbler, kan det hurtigt blive overvældende. Organisering af babyudstyr på forhånd kan hjælpe med at holde tingene i orden og gøre livet lettere, når babyen ankommer.

Funktionel indretning

En funktionel indretning i dit hjem kan gøre en stor forskel for din daglige rutine med en nyfødt. Overvej placeringen af babyens værelse i forhold til dit soveværelse, køkkenet og badeværelset. Overvej også, hvor du vil opbevare babyudstyr som barnevogn, højstol og legetøj.

Desinficering

Vi mennesker kan hurtigt blive skrøbelige og nemt syge, hvis vi støder på bakterier rundt omkring i vores omgivelser. Dette gælder i endnu højere grad for en nyfødt baby, hvis immunsystem endnu ikke er særligt modstandsdygtigt. Der er derfor ekstra god grund til at være ihærdig med renlighed og desinficering af boligen op til fødslen og i månederne efter.

Skab og køleskabsorganisering

Inden babyen, og det manglende overskud der følger med, ankommer, kan det være en god idé at vaske skabe og køleskab ned samt gøre plads til alle de ting, der bliver nødvendige med en nyfødt i huset. Hvad end det bliver modermælk, nærende supper eller gryderetter fra familien der skal være plads til, så vil du med høj sandsynlighed blive glad for at have ryddet ud inden fødslen.

Strategisk tøjvask

Med en nyfødt, og børn generelt, kommer store mængder vasketøj. Sørg derfor for at have god plads til al vasketøj og anskaf dig en stor vasketøjskurv, hvis ikke du allerede har en. Hvis du har tid, er det en god idé og meget godt givet ud, at sørge for at have vasket det indkøbte babytøj, sutteklude, sengetøj osv. inden barnets ankomst. Derudover er det et godt tip, at have en god, og naturlig (hvis du er til det), pletrenser på lager, for der vil med sikkerhed komme masser af pletter på både det fine babytøj og dit eget.

Beregn din termin

For mange kvinder flyver graviditeten af sted, og der er altid et eller andet, man glemmer eller ikke når at forberede sig på. Ved at kende din termin, kan du hjælpe dig selv med at planlægge og forberede dig på babyens ankomst. Du kan bruge en online terminsberegner til at finde ud af din forventede fødselsdato, så du er sikker på, at du når at få forberedt din bolig på en nyfødt, inden du pludselig står med en baby i armene.

Photocredit: Brina Blum / Unsplash.com